8/16/2020

În loc de ani, vise aș împlini azi!

În loc de ani, vise aș împlini azi. Cu atâtea bune gânduri v-am primit încât aproape simt că este posibil. Dragii de voi, mi-ați tulburat amorțirea pe care mi-o dă întotdeauna ziua aceasta în care pornesc în zori, devreme, cu sufletul blocat, spre eșafodul timpului. Vă iau cu mine, iau copacii mei, animăluțele mele, florile, ferestrele și treptele; din timpul nostru rămas de împletit împreună, azi se pierde un an la socoteală.
Nu sărbătoresc, nu mă îmbrac în straie alese și nu mă acopăr cu podoabe. Azi pierd ceea ce nu mai pot recupera vreodată.
Ieri răsfoiam cartea Ioanei Pârvulescu și am găsit pasajul pe care aș vrea să vi-l dăruiesc azi. La ceai. Pentru că speranța nu îmbătrânește, nu cedează, nu se pierde, ci-și caută mereu calea spre cei care ar putea să întoarcă lucrurile în bine. O seară frumoasă!
Cu drag, Eli Sandu
(Eli's Wonderland Art, Selie Andou, Eli Sandu)

”M-am mirat din cale-afară când mi s-a povestit că în Statele Unite există oameni cărora li se asigură salarii minunate doar ca să gândească. Nu li se cer garanții, nu li se cer proiecte, și mai ales, nu li se cer rezultate la termen. Sunt lăsați în pace să stea pe gânduri, să taie frunză la câini, sunt liberi să despice firul gândului în patru sau în patruzeci și patru, timp de o lună, un an sau toată viața și, dacă măcar unul singur dintre cei care intră în lotul gânditorilor are măcar o singură dată doar o singură idee care să urnească ceva în această lume, efortul merită făcut. Pentru noi, pare o poveste - mai degrabă crezi în omuleții verzi de pe Marte – și, ce-i drept, n-am vorbit cu nimeni care să se fi întors de acolo, să mi-o confirme. Am, în schimb, de la oameni care ar merita să fie plătiți astfel ca să gândească, ca să scrie, ca să sculpteze sau să compună, confirmări zilnice ale faptului că la noi lucrurile stau exact pe dos: există o armată de oameni plătiți toată viața ca să-l împiedice pe intelectual să aibă idei și pe artist să creeze. Intelectualul român este exterminat ca intelectual prin permanentă sâcâială. Oameni incompetenți, legi prost gândite, drepturi nerespectate, dezastrul neorânduielii îi sorb puterile creatoare (...)
Pericolul vine de unde nu se așteaptă nimeni și când creatorul ar avea mai multă nevoie de liniște. Cu cât își ia mai multe măsuri de precauție, cu cât încearcă să-și asigure timpul și independența și să se dedice micii lui construcții mentale, cu atât viața zilnică îi face în ciudă.”
Ioana Pârvulescu - ”Exterminarea intelectualului prin sâcâială”, din Volumul ”Întoarcere în secolul 21”

Come and take with me
A sip of five o'clock tea!
at Ceainăria Infinitea

Oprește-te! Acordă-ți răgazul binemeritat al zilei!...
Tăcerile ne sunt pline de lupte pe care ni le purtăm singuri, în noi. Cu ceilalți, cu sistemele, cu macro-sistemele, cu ideile, cu gândurile noastre sau cu vorbele altora, cu obsesii supărătoare, cu îndoieli și cu soluții care nu-și găsesc finalul fericit în acțiune. Conturul nostru abia ni le mai încape. Adulmecă aromele acestei ore când căldura începe să se stingă, când nuanțele cerului și ale ochilor se schimbă în punctul de convertire a acțiunii la pasiune, a zgomotului la șoaptă și liniștită ascultare. Vorbește dacă vrei despre culorile zilei ce ți-a trecut; am să te ascult și-am să mă bucur de toate izbânzile tale și, dacă ți-a fost greu, poate că, până iei o sorbitură din licoarea serii, am să găsesc pentru tine cuvântul care să te facă să zâmbești din nou. Vei face la fel pentru mine, pentru ceilalți?
Am să te-aștept în fiecare zi aici, la Five o'clock tea with Eli.
Cu prietenie...

...Acesta a fost un proiect pe care l-am trăit anul trecut și pe care l-am povestit câteva luni mai târziu, în câteva postări, chiar pe acest blog.

Anul acesta am să-l reiau pe facebook (https://www.facebook.com/eli.sandu2016unde vă puteți și voi alătura și bucura împreună cu noi...


No comments:

Post a Comment

Aveți posibilitatea să mă contactați și sunând la numărul de telefon: 0744-572330.
Cu drag,
Elisabeta Sandu (ex. Salamon)

Postări populare